Duna Múzeum - Esztergom
9.6
127 értékelés alapján
Ajándék programkupon Szallas.hu-n foglalóknak:
10% Programkedvezmény
Teljes árú és családi jegytípusok árából
+28 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Esztergom és környékére! Részletek

Bemutatkozás

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Irodájának részeként. 1989 óta – az 1987-ben megalakult Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium által létrehozott Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) fenntartásába kerülve – viseli a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet, gyűjtőköre is kibővült.

Az országos gyűjtőkörű szakmúzeum fenntartója 2014. január elsejétől az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A gyűjtemény első állandó kiállítása 1980-ban nyílt meg "A Duna és a magyar vízgazdálkodás története" címmel Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében. 1998-ban az épület restaurálása miatt a tárlatot lebontották. A megújult belső terekbe tervezett, innovatív új állandó kiállítás, "Víz-idő" címmel 2001 októberétől fogadja a látogatókat.

A tárlat főbb tematikai egységei: a víz fizikai és kémiai tulajdonságai, vízszabályozások, árvizek, árvízvédelem, a magyar térképészet históriája, a vízellátás-csatornázás története, egyetemes és magyar technikai és vízügyi kronológia.

Az Év Múzeuma (2001) és a Családbarát Múzeum (2005) díjak mellett a Duna Múzeum 2003-ban elnyerte az Európai Múzeum Fórum (European Museum Forum) különdíját, 2008-ban pedig a Vendégbarát Múzeum díjat.

Az óvodás és iskolás csoportok számára változatos múzeumpedagógiai programokat kínáló intézményben 2010-ben európai uniós támogatással új foglalkoztatóhelyiséget alakítottak ki, 2015-ben pedig megnyílt legújabb állandó kiállítási egysége, a Látványtár.

A Látványtár már látogatható és a múzeumpedagógiai foglalkozások is várják az érdeklődőket. A múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. Főbb gyűjteményi egységei: Képeslapgyűjtemény, Műszaki dokumentációs tár, Okmány- és iratgyűjtemény, Érem és kisplasztika, Széchenyi- iratok, Tematikus gyűjtemény, Tárgyi gyűjtemény, Történeti képgyűjtemény, Történeti térképtár, Videó tár, Hangtár.

Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez.

Honnan indultunk?
A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumot 1973-ban hozta létre az Országos Vízügyi Hivatal azzal a céllal, hogy az évszázados vízi múlttal kapcsolatban fellelhető, muzeális értékű dokumentációs és tárgyi emlékanyag ne kallódjon el,
hanem rendezett formában nyilvántartva, kiállításokon bemutatva az utókor tudásbázisát gyarapítsa, valamint vízügy részére információs adatbázis is legyen. A közkeletű néven Duna Múzeumként ismert esztergomi intézmény egyedülálló a maga nemében, még világviszonylatban is kevés hasonló gyűjtemény található, mely ilyen mélységben foglalkozna a vízügy, a vízgazdálkodás történetével és hasonló óriási tárgyi és dokumentációs gyűjteménye legyen.
A 2001-ben az Év Múzeuma díjat begyűjtő intézmény a magyar vízügy történetét, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat mutatja be évtizedek óta. Évente átlagosan 20 ezer látogató számára kínálja a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez. Az Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében található, országos gyűjtőkörű szakmúzeum fenntartója az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
A leváltott, régi állandó kiállítás, a „Víz-Idő” című tárlat 18 éven keresztül sikeres volt, kicsik és nagyok egyaránt szerették, számos elismerést, díjat kapott. Az új állandó kiállítással szemben elvárás, hogy megismételje és túlszárnyalja az előző
kiállítás sikerét. Az új tárlatban nem lesz ajánlott útvonal, mindenki szabadon járhatja körül a témákat, képekből, animációkból és interaktív tartalmakból annyi információt gyűjthet össze, amennyi érdekli. A XXI. századi, legmodernebb digitális technológiát felvonultató új kiállítás európai és világviszonylatban is megállja a helyét.

Mi az a VÍZEUM?
Játék a szavakkal, a betűkkel, szóformálás, olyan kifejezés, mely érzékelteti azt, amit az új kiállítás nyújt. A Vízeum bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását, bemutat hajózással kapcsolatos érdekességeket és hajó maketteket, foglalkozik többek között a fürdés történetével, a Balatonnal, ásványvizekkel és a szódavíz történetével is.
A klímaváltozást kiemelt témaként kezeli a múzeum és a legmodernebb eszközök, valamint adatok segítségével mutatja be hatásait. Az új kiállítás hangsúlyos részeként megismerhetjük, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra és a vízügyi szakembereknek milyen feladatokkal kell szembesülni az éghajlatváltozás hatásai kapcsán.
A régi tárlat kedvence, a hatalmas vízgép is megújult, fényekkel, mostantól narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását. A tárlatban megjelennek a vízhez kapcsolódó régi mesterségeket is, mint a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok vagy az aranymosók.
A kiállítás érdekes része a víz halmazállapotainak bemutatása, szemléletesen jeleníti meg a három állapot jellemzőit, vidám, játékos formában, biztosan nem csak a kicsiket fogja elvarázsolni ez a látvány, és ami a legjobb, hogy az így felszedett információk biztosan rögzülnek is a fejekben. A vízügyi témáknál külön fejezetet kap az árvíz, belvíz, folyószabályozás, az öntözés – az információt itt is könnyen érthető, érdekes kis animációkkal, filmekkel, képekkel adjuk át.
Igazi különlegesség az úszással foglalkozó rész, ami az őskortól napjainkig mutatja be a történetét, külön kitérve az esztergomi vonatkozású emlékekre. Maga a térkialakítás is egyedi, úszómedencében érezve magát a látogató szerezhet plusz információkat. Hangulatos pihenőhelyet – ún. Merengőt - alakítottunk ki, ahol a terem két oldalfalán és a plafonon lévő kijelzőkön filmek, animációk futnak, valamint nyugalmat sugárzó fények és zene uralkodik.

A Duna Múzeum "Vízeum" elnevezésű állandó kiállítsa, mely 2019. októberében nyitotta meg kapuit, elnyerte az "Év kiállítása 2020" címet, 2021-ben pedig a European Museums of the Year versenyen különdíjat kapott. Ez óriási elismerés és megtiszteltetés, hiszen 1977 óta mindössze 5 magyar múzeum kapott díjat a rangos versenyen és ebből 2 díj a Duna Múzeumot illette meg. 

Duna Múzeum értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 127 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
127 értékelés alapján
 • 100%-a ajánlaná barátjának
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"A gyermeknek nagyon tetszett az interaktív vizes terepasztal ."
Család kisgyerekkel (1 hete)
10
"Fantasztikus a kiállítás, nagyon informatív és interaktív egyben."
Család kisgyerekkel (1 hónapja)
Hajdúszoboszló
9
"Csak készpénzzel váltható jegy."
"Elképesztő építészeti környezet. 9 órás nyitás."
Baráti társaság (1 hónapja)
Budapest

Nyitvatartás

hétfő
09:00-17:00
kedd
Zárva
szerda
09:00-17:00
csütörtök
09:00-17:00
péntek
09:00-17:00
szombat
09:00-17:00
vasárnap
09:00-17:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Kedvezmények és Árak

Programkedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak

Egész évben
-10%
Teljes árú és családi jegytípusok árából

Árak

Egész évben
Teljes árú belépőjegy
1 400 Ft/fő
Családi belépőjegy
700 Ft/fő
Diák, nyugdíjas, gyermek kedvezményes belépőjegy
700 Ft/fő
6 éves kor alatt
Ingyenes
70 éves kor felett
Ingyenes

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Légkondicionált
 • Wifi
 • Előzetes foglalás: nem szükséges
 • ATM a közelben: 100 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol
 • Állatbarát
 • Akadálymentesített
  Helyszíni szolgáltatások
 • Ruhatár: ingyenes
 • Mosdó
 • Biciklitároló
 • Étkezési lehetőség: környéken
 • Értékmegőrző
  Gyerekbarát szolgáltatások
 • Játszószoba
 • Pelenkázó
 • Múzeumpedagógiai foglalkozások
  Fizetési lehetőségek
 • Bankkártya: MasterCard, VISA, Maestro
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság vasútállomástól: 2 km
 • Távolság buszmegállótól: 1.8 km