Fővárosi Állat- és Növénykert - Budapest
9.2
117 értékelés alapján

Bemutatkozás

Közel 900 állatfaj él a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely Európa egyik legrégebbi állatkertje. Szuper randi helyszín, ahogy a közös családi kikapcsolódáshoz is egész napos kalandot kínál. Tavaly a park több mint 1 millió látogatóval büszkélkedett, így Magyarország fő látványosságai közé sorolhatjuk.


Tudtad, hogy...

✓  Az első zsiráfot Erzsébet királyné ajándékozta az állatkertnek?
Példáját férje, Ferenc József is követte: több mint 30 különleges állatot küldött Budapestre.

✓  Deák Ferenc egyszer esernyővel próbálta megetetni kedvenc mackóját, Kristófot?
Csakhogy a medve evés helyett az esernyőre vetett szemet, és a húsdarabbal együtt azt is elcsente az politikustól.

✓  Az állatkert egyik elefántja a Hévízi-tónál nyaralt?
Szegény Nelly lábproblémákkal küzködött, amire az állatorvos gyógyvizes kúrát írt fel neki. Így történhetett meg, hogy 1914 nyarán a Hévízi-tó fürdővendégei együtt úszkálhattak egy igazi elefánttal.


Ausztrál Zóna

Ausztrália élővilága mindig tartogat valami meglepetést a kíváncsi szemeknek. A bemutatóhely egyik részén színpompás papagájok csacsognak a látogatókról, nem sokkal arrébb pedig egy kisebb kenguru-hadtest ugrándozik a fák árnyai alatt.

A budapesti állatkert Ausztrál ösvényén megcsodálhatod a méltóságteljesen lépdelő sisakos kazuárt, a repülőkutyát vagy a vörösnyakú Bennett-kengurut és végre élőben is hallhatod a kacagójancsi mosolyfakasztó énekét. Nem ez a legnagyobb bemutatóhely az állatkertben, de az biztos, hogy ott van a legérdekesebbek között!
 

Ti mondtátok

✓   „Rengeteg a látnivaló! Aki csak teheti menjen nézze meg, nagyon sokat változott az elmúlt években!”

✓  „Sokszínű és szórakoztató.”

✓  „Legalább fél napot rá lehet szánni, de akár egy egészet is el lehet itt tölteni!”


Vastagbőrű óriások

2021 áprilisában új sztárja lett az Elefántháznak, ugyanis megszületett Samu, a kis elefánt. A mamája oldalán battyogó pöttöm óriás látogatók ezreit csábította az állatkertbe, hiszen nem mindennapi dolog ilyen közelről látni egy bébi elefántot. Samu azóta nagyot nőtt és egyre ügyesebb, de azért még mindig megdobogtatja az ide érkező vendégek szívét játékos, kíváncsi természetével.

Persze az Elefántházon kívül is akad látnivaló a Vastagbőrű óriások bemutatóhelyén. Ezen a részen sziesztáznak a nílusi vízilovak, mellettük pedig az orrszarvúk tengetik nyugodt mindennapjaikat. Az Állatkert életében igazi világszenzáció volt, hogy 2008-ban megszületett a kis Lisimba, mivel ő volt az első olyan orrszarvú borjú, akit mesterséges megtermékenyítéssel sikerült világra hozni.


Főemlősök testközelben

Mi lenne egy állatkert majmok nélkül? A Fővárosi Állat- és Növénykert 1987-ben felépült Nagymajomházában egy orángután- és egy gorillacsalád életébe nyerhetsz betekintést. Előfordulhat, hogya kifutójuk első blikkre üresnek tűnik a környezetgazdagítás miatt, de ha vársz egy kicsit a páncélüveg mellett, biztosan megpillantod majd a durmoló emberszabásúakat.


Szavanna Zóna

A fél hektáros kifutón Afrika füves területeinek élővilága elevenedik meg. A szelíd növényevők táborát zsiráfok, antilopok, gnúk és zebrák tarkítják. Bohókás megjelenésük miatt az Állatkert szurikátái hamar a gyerekek szívébe lopják magukat, ugyanis napközben sem hagynak fel nyüzsgő életmódjukkal. A bemutatótér legritkább kincseit a mhorr gazellák jelentik, akiket mára már  sajnos teljesen kiszorítottak természetes élőhelyükről.


Vizek világa

A Nagytó a budapesti állatkert egyik legrégebbi kifutója, ahol kormoránok, szürke gémek, különböző halfajták és ékszerteknősök bűvölik el az állatbarátokat. A hatalmas víztömegtől rövid séta vezet az oroszlánfókák és a jegesmedvék birodalmához, majd a pingvinek medencéje is feltűnik a láthatáron.

A magyar vízi faunát a Bagolyvár mellett vizslathatjuk meg. A gyűjteményben természetesen trópusi állatok is helyet kaptak: az egzotikus kinézetű axolotl és az élénk színekben pompázó nyílméregbékák garantáltan elbűvölnek majd.


India Zóna

Már messziről könnyű felismerni az India-házat, ahol egy oroszlános Asóka-oszlop őrzi a bejáratot. A 2011-ben felújított épülethez hatalmas kifutók csatlakoznak, bennük perzsa oroszlánok, leopárdok és szibériai tigrisek élik mindennapjaikat.

A Nagyszikla tövében az ázsiai vadkutyák, szomszédságukban pedig a barnamedvék fenségterülete húzódik. Az Indiai Zónában megfigyelhetőek még a vöröspandák, a kecskeantilopok és a mismi takin nevezetű patás is.


America Tropicana

A Közép- és Dél-Amerika állatvilágát bemutató szakaszon olyan különleges állatfajok osztoznak, mint a brazil óriásvidra, a halálfejes mókusmajom, a skarlát íbisz és két tucat krokodilféle. A Pálmaház üvegcsarnoka eredetileg egy botanikai gyűjtemény elszállásolására épült, de ma már szép számmal lakják emlősök, hüllők és madarak is. Alatta bújik meg az Akvárium, ahol több mint 60 ezer liter vízben lehet szemügyre venni a gazdag halfaunát.


Varázshegy

A mesebeli névre hallgató kiállítótér 2012 tavaszán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Egy 25 ezer négyzetméteres műszikla gyomrában bújik meg és egy 16 termes tárlatot rejt, ahol az érdeklődők a Föld élővilágáról, történetéről és az emberiség hatásáról tanulhatnak. 200 millió éves tőfarkú rákok, borostyánba zárt rovarok és az ősemberek életét szemléltető tárgyak figyelhetőek meg a gyűjteményben. Az élményt időgépben vetített panoráma filmek, sötétlabirintus, dínóterasz valamint egy űrbázis színesíti.


Kisebb egységek

A Madagaszkár Zóna központi épületében gyűrűsfarkú makicsapat és a szivárvány színeit viselő papagájok versengenek a látogatók figyelméért. A Xantus János ház Délkelet-Ázsia fajait vonultatja fel, a Lepkekert lombjai között pedig több mint 500 féle pillangó repdes.

Érdemes a bábszekrény mellett is elidőzni: talán épp sikerül elcsípni egy-egy lepke kikelését. Ha az Ausztrál Zóna nem elégítette ki a hüllőrajongók elvárásait, akkor a következő megálló a Mérgesház legyen, ahol varánuszok és pitonok mellett olyan hazai ritkaságokat is lehet látni, mint a rákosi vipera.


Állandó programok

A Fővárosi Állat- és Növénykert nem csak rendkívüli fajgazdagsággal, hanem rengeteg programmal is szolgálja a vendégek szórakozását. Lehetőség van látványetetések, valamint fóka és elefánt tréningek végignézésére, a kicsiket pedig állatsimogató és játszótér is várja.

Emellett minden évben megrendezésre kerül az Állatok farsangja, a Föld Fesztivál, a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozata, az Állatkertek Éjszakája és az Állatszeretet Fesztivál is.


Parkolás

Az autósok számára több parkolási lehetőség is rendelkezésre áll ugyanis választhatják az állatkerti Parkoló ZOOnát, parkolhatnak az Állatkerti körút, valamint a környező utcákban közterületi parkolhóhelyek is elérhetők. A Parkoló ZOOna az Állatkerti körút Hermina út felőli végénél található és nonstop igénybe vehető. 

Parkolási díjak a ZOOnában
Hétköznap nappal (06:00-22:00) 350 Ft/óra
Hétköznap éjjel (22:00-06:00) 250 Ft/óra
Hétköznap egész nap 3500 Ft/nap
Hétvégén nappal (06:00-22:00) 450 Ft/óra
Hétvégén éjjel (22:00-06:00) a parkolás díja 350 Ft/óra
​Hétvégén egész nap 4500 Ft/nap

Fővárosi Állat- és Növénykert értékelése 9.2 a lehetséges 10-ből, 117 hiteles vendégértékelés alapján.

9.2
Nagyon jó
117 értékelés alapján
 • 99% ajánlaná barátainak
 • Egész napos program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"érdekes volt"
Család nagyobb gyerekkel (1 hónapja)
10
"Tiszta, rendezett."
- fiatal pár (1 hónapja)
7
"Nèhány helyen elhanyagoltság Drága a büfèk"
"Minden állat majdnem megtalálható ebben az állatkertben"
- család kisgyerekkel (2 hónapja)

Nyitvatartás

hétfő
09:00-18:00
kedd
09:00-18:00
szerda
09:00-18:00
csütörtök
09:00-18:00
péntek
09:00-18:00
szombat
09:00-19:00
vasárnap
09:00-19:00
A nyitvatartási naptár adatai tájékoztató jellegűek!
 • 1Nyitva
 • 1Zárva
 • 1Rendkívüli zárvatartás

Árak

Egész évben
Felnőtt belépőjegy
5 000 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt, 3 gyermek)
17 100 Ft
Szenior belépőjegy (64 év fölött)
3 500 Ft
Babajegy (2 éves kor alatt)
400 Ft
Gyermek belépőjegy (2-14 év között)
3 500 Ft
Diák belépőjegy
3 500 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt és 1 gyerek)
12 200 Ft
Családi belépőjegy (2 felnőtt és 2 gyermek)
14 800 Ft

Helyszín jellemzői

Általános

 • Akadálymentesített
 • Wifi
 • ATM a közelben: 100 m
 • Beszélt nyelvek: magyar, angol
 • Állatbarát

Helyszíni szolgáltatások

 • Biciklitároló
 • Étkezési lehetőség: Büfé
 • Értékmegőrző
 • Mosdó

Gyerekbarát szolgáltatások

 • Állatbemutató
 • Kiskocsi
 • 3d filmek vetítése
 • Állatok etetése
 • Játszótér
 • Pelenkázó
 • Baba-mama szoba

Fizetési lehetőségek

 • Bankkártya: MasterCard, VISA
 • SZÉP kártya: OTP, MBH, MKB, K&H

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Fizetős
 • Parkoló jellege: Őrzött
 • Parkoló helyek száma: 50 db
 • Ár: 450 Ft/óra

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 2 km
 • Távolság buszmegállótól: 800 m