Hétkápolna Kálvária - Vác
40 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Vác és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Minden évben zarándokok, búcsújárók és kirándulók ezrei látogatják meg a Hétkápolna eldugott, csendes világát. A Vác alsóvárosi részén álló kegytemplom környezete történelmi emlékhely és liturgikus színtér is egyben, ahol mind a mai napig miséznek. Már évszázadokkal ezelőtt is elhíresült a terület gyógyító forrásvizéről, de azt talán kevesen tudják, hogy miért lett épp Hétkápolna a neve. A válasz a templomtól induló, nagyjából 300 méter hosszan nyúló ösvény mentén rejtőzik, ahol Mária hét örömének és hét fájdalmának képe szegélyezi az utat.

Története

A kegytemplom története egészen 1074-ig nyúlik vissza, I. Géza uralkodásának idejére. A mogyoródi csatát megelőző napokban a király és a később szentté avatott László is Vácott tartózkodott. Itt több angyali látomás is érte Lászlót, aminek következtében Géza esküt tett egy Mária tiszteletére emelt templom építésére. A győztes ütközet után egy csodaszarvas emlékeztette fogadalmára, és nem sokkal később már állt is az akkor még Szarvas Boldogasszony templomként ismert épület.

A török pusztítás után Vác teljes rekonstrukcióra szorult, ami alól a kegytemplom sem képezett kivételt. Nem értenek egyet a források abban, hogy a ma látható épület pontosan mikorra készült el, de annyi bizonyos, hogy a 18. század második felében. A Mária hét örömét és hét fájdalmát bemutató stációkat 1738-ban, Czupin Ilona emeltette férje emlékére. A festményeket Höfrichter Ferenc készítette.

Megközelítés

A Hétkápolna Kálvária már csak azért is ideális kirándulóhely, mert tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető. A Hétkápolna buszmegállótól mindössze 2 percnyi séta, a templom mellett pedig árnyékos, nagy parkoló várja a látogatókat. Szinte lehetetlen eltéveszteni, hiszen egy 4 méter magas Honvédemlékmű jelöli, hogy hol kell letérni a 2-es útról.

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • Akadálymentesített
 • Állatbarát
 • ATM a közelben: 500 m
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség: környéken
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 100 m
 • Távolság vasútállomástól: 2.1 km