Kálvária - Etyek
88 programkupont adunk ajándékba Szallas.hu foglalásod mellé Etyek és környékére! Részletek

Bemutatkozás

Etyek hazánk egyik leghangulatosabb, legszebb, dombokkal ölelt kis települése, ahonnan még a Pilis és Budai hegy sincs különösebben messze. A hely egyik legfőbb látványossága a falu közepén található kálvária, mely mozaikképes stációval időről időre rengeteg utazót vonz.


Története

Az etyeki kálvária 1825-ben épült a helyi lakosság és néhány szobrász keze által. A stációk cikk-cakkosan kerültek elhelyezésre, a domb tetején pedig körkörösen állnak, ami térszervezés szempontjából a korhoz képest nagyon is figyelemre méltó. A fülkékben fémlapra festett képek kerültek, melyek alkotója mai napig ismeretlen.

Az ötvenes években szinte teljesen lerombolták a gyönyörű építményt, némelyik szobrot ledöntötték, valamelyiket pedig megcsonkították. 1999-ig elhagyatottan, fűvel benőve árválkodott a terület, ekkor azonban felmerült a helyreállítás ötlete. Az elképzelést tettek követték, így 2000-ben, az államalapítás millenniuma idején sor került az átadásra. Egészen pontosan az Etyeki Búcsú idején történt meg a felszentelés. 

A stációkövek, a Szent Vendel szobor és a három kereszt restaurálása Rákos Péter, Sütő József és Mészáros János nevéhez köthető. Az alumínium kereszteket Vendli Péter, a mozaikképeket pedig Csókos Varga Györgyi készítette.


Megközelítése

A kálvária Etyek központjában található, könnyen megközelíthető helyen. Az autósok ingyenesen tudnak parkolni a közelben, a tömegközlekedők pedig mindössze 2 perc sétával eljuthatnak a látványossághoz a legközelebbi, "Bicskei elágazás' elnevezésű buszmegállótól.

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Helyszín jellemzői

  Általános
 • ATM a közelben: 700 m
  Helyszíni szolgáltatások
 • Étkezési lehetőség
  Parkolás
 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Parkoló jellege: Közterület
  Megközelítés
 • Távolság buszmegállótól: 200 m