Magyar-kút - Etyek

Bemutatkozás

Az etyeki Magyar-kút, mely évezredek óta táplálja a Nádas tavat, napjainkban a település egyik legszebb látványosságának, kedvelt pihenőhelyének számít. Korábban az itt feltörő víznek köszönhetően alakult ki a területen a község elődje, majd a kút hosszú éveken keresztül szolgálta a lakosságot, napjainkban pedig Etyek címerében, a pajzs felső részében is megjelenik a motívum.


Története

A kút klasszicista  épülete a XIX. század elején épült, legfőbb funkciója pedig az volt, hogy ellássa az itt élő embereket és állatokat vízzel. A legeltetett jószágokat ide terelték nap mint nap, az asszonyok itt mosták a ruhákat és a gyerekek is itt pancsoltak napközben. A hatvanas években kiépítésre került a településen a vízvezeték-hálózat, így Etyek ivóvízhez jutott, azonban egyúttal hirtelen, higiéniai okok miatt mindhárom medencét be kellett temetni.

Több, mint 30 év telt el ezután, amíg az 1990-es években sor került a kút és környékének helyreállítására. Védett természeti érték lett, visszakerült a Nepomuki Szent János-szobor, illetve itt kapott helyet a Kitelepítettek emlékműve is. A víz azonban az évek során szétszórt rengeteg műtrágya miatt annyira megromlott, hogy sajnálatos módon ma már ihatatlan, viszont újra büszkén folyik és táplálja a Nádas tavat, ahogy régen is.


Megközelítés

A Magyar-kút Etyek központjában, a helyi látogatóközpont közelében található, könnyen megközelíthető helyen. A parkolás a környéken több helyen is ingyenesen megoldható, a tömegközlekedők számára a legközelebbi buszmegálló pedig mindössze 80 méterre van a látványosságtól.
 

Helyszín jellemzői

Általános

  • ATM a közelben: 600 m

Helyszíni szolgáltatások

  • Étkezési lehetőség

Parkolás

  • Parkoló a közelben: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 100 m