Salgó vára - Salgótarján
9.6
276 értékelés alapján

Bemutatkozás

Salgó vára Nógrád megyében, Salgóbánya településtől nem messze található, a Medve-fennsík mintegy 625 méteres vulkáni csúcsát dísziti. A várból ma már csak a megmaradt tornyot láthatjuk, de a panoráma innen is csodálatos. A vár egész évben ingyenesen látogatható!


Salgó várának története

A várat a Kacsics nemzetiség Illés ágához tartozó Simon Bán építtette a 13. században. A nemes család leginkább a völgybeli falvakban élt, csak háborús veszély esetén menekültek a hegyen magasodó várba.  1411-ben a Szécsényieknek sikerült megtalálnia a várat, majd 1450-ben cseh husziták szállták meg a települést. A 16. században a törökök is megérkeztek és a környéket fenyegették, ekkor a várat próbálták megerősíteni, de hiába.

Ide kapcsolódik egy legenda, miszerint 1554-ben a törökök követe megérkezett, hírül hozta, hogy a szécsényi bég óriási ágyújával szétrombolja a várat, ha csak el nem hagyják annak területét, mert ezesetben szabadon távozhatnak. A védők ezt az ajánlatot el is fogadták, mert a messzi ködben két kerékre fektetett fatörzset egy ostromágyúnak nézték.  Így került a vár pogány kézre, amit csak nem 40 év múlva a királyi sereg egy komoly harc árán, de visszaszerzett. 

Petőfi Sándor 1845 egyik nyári hónapjában látogatta meg Salgó várát, az itt szerzett élménynek és a csodálatos látványnak köszönhetően alkotta meg Salgó című költeményét. Ezt egy emléktáblával is megörökítették. Mindemellett egy helyi monda is született, miszerint a költő lóháton érkezett, és felugratott a várkapu mellett található kis sziklára, ahol a patkó nyomai még a mai napig látszanak.
 
Salgó vára 1935-ben turisztikai célból felújításra került, de komolyabban az 1980-as években kezdték meg feltárását és helyreállítását, hogy megmentsék az elmúlástól. A még megmaradt maradványokból azt lehet kikövetkeztetni, hogy a vár új korában három részre oszlott. A szikla tetején a felső vár állt, ezt a középső vár követte. Az alsó vár nyomait az északnyugati oldalon található néhány rom őrzi.


Megközelítés

Beérve Salgóbányára, a festői vár már akkor a szeménk elé tárul. A Vár utca végén található egy ingyenes parkoló, majd ezután gyalogosan folytatva tovább egy széles földes, majd később egy sziklás úton juthatnak csak el a várig. Ez a földes, sziklás út nehézséget okozhat nem túl képzett túrázóknak, gyerekes családoknak. Mivel a hegycsúcson található, így az időjárás igen szeles, javasolt a meleg, vastag öltözet.

Salgó vára értékelése 9.6 a lehetséges 10-ből, 276 hiteles vendégértékelés alapján.

9.6
Kiváló
276 értékelés alapján
 • 100% ajánlaná barátainak
 • 2-3 órás program a látogatók szerint
 • Egész évben érdemes idelátogatni
 • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
 • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Zavartalan, tiszta időben, körpanorámás kilátás a Tátra hegységig a Szlovák oldalra!"
Középkorú pár (6 napja)
10
"Jó kis túra esemény"
Középkorú pár (1 hónapja)
10
"Salgó vára: Izgalmas túrával egybeköthető helyszín, amelyhez a Boszorkány-kő szikla vonulata is kapcsolódik."
Baráti társaság (1 hónapja)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

 • Akadálymentesített

Helyszíni szolgáltatások

 • Étkezési lehetőség
 • Biciklitároló

Parkolás

 • Parkoló a közelben: Ingyenes
 • Távolság a szolgáltatótól: 1 km
 • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

 • Távolság vasútállomástól: 6 km
 • Távolság buszmegállótól: 1.8 km