Szár-hegyi kilátó - Ugod
10
11 értékelés alapján

Bemutatkozás

Aki elhatározta magában, hogy felfedezi a Magas-Bakony gazdag természeti világát és már csak a megfelelő kiindulópontra vár, annak nem is kell tovább keresnie. A Szár-hegyi Kilátó ideális célpont ahhoz, hogy ízelítőt kapjanak az erre járók a vidék hangulatából és hogy megcsodálhassák a környező hegyek panorámáját.

Története

Ugod már az ősidők óta lakott terület és nagy múltja során rendkívül szoros kapcsolatot alakítottak ki a helyiek a természettel. Ez annak a számlájára írható, hogy az itt lakók életét az erdei legeltetés, a fafeldolgozás, illetve a szén- és a mészégetés határozta meg. A falu közepén felfedezhető egy középkori vár külső fala is, amit az idők során sajnos elbontottak, de köveinek felhasználásával emelték fel a helyén magasodó római katolikus templomot.

Tanösvény

A Szár-hegyi kilátóhoz vezető tanösvény tiszta erdei környezettel várja az ide látogatókat. Az út nem megterhelő, ráadásul több pihenőpad is segíti a kirándulás zavartalan menetét. A család minden generációja nyugodt szívvel vághat neki az ösvénynek, hiszen a teljes hossza mindössze 1500 méter, a kiindulómagassághoz képest pedig nagyjából 75 méteres emelkedőre kell számítani.

A tanösvény állomásait szorgosan követve a természetjárók hasznos ismeretekre tehetnek szert a környék faunájával és növényzetével kapcsolatban. A hegy tetejére érve kibontakozik az ugodi várnak emléket állító, 18 méteres kilátótorony és az előtte elterülő nagyobb kiterjedésű pihenőhely. Itt is pihenőpadok, valamint egy tűzrakóhely ad alkalmat a tiszta levegő kiélvezésére.

Panoráma

A pompás kilátásra vágyók persze nem sokáig késlekednek és nagy mohósággal másszák meg a tornyot. A látkép, ami eléjük tárul odafent, egészen mesébe illő. Bánkódhat, aki fényképezőgép nélkül indult neki az útnak, hiszen tiszta időben akár az Alpok égig nyúló vonulatait is meg lehet pillantani. A festői képben szerepet kap a Kopasz-hegy, a Kőszegi-hegység, a Somló és még sok más tüneményes természeti kincs. A tájkép befogadásában egy információs tábla is segítségre lesz. 

Szár-hegyi kilátó értékelése 10 a lehetséges 10-ből, 11 hiteles vendégértékelés alapján.

10
Kiváló
11 értékelés alapján
  • 100% ajánlaná barátainak
  • 2-3 órás program a látogatók szerint
  • Egész évben érdemes idelátogatni
  • Csak hiteles, személyes tapasztalatok alapján értékelhetnek a Szallas.hu-n foglalók
  • Több tízezer hiteles programértékelés az oldalunkon!
10
"Könnyen megközelíthető akár kocsival is"
Középkorú pár (10 hónapja)
Magyarország
10
"Gyönyörű kilátás, könnyen megközelíthető."
Fiatal pár (10 hónapja)
Magyarország
10
"Gyönyörű kilátás, csend, nyugalom."
Középkorú pár (1 éve)

Nyitvatartás

Mindig elérhető

Árak

Egész évben
Belépés
Ingyenes

Helyszín jellemzői

Általános

  • Állatbarát
  • Akadálymentesített

Parkolás

  • Saját parkoló: Ingyenes
  • Parkoló jellege: Közterület

Megközelítés

  • Távolság buszmegállótól: 3.9 km